Catedrala Sf Basil - Moscova, Rusia
Construita in vremea lui Ivan cel Groaznic, pentru a aminti de succesul campaniei militare impotriva mongolilor, din 1552, Catedrala Sf Basil a fost proiectata de Postnik Yakolev, fiind ridicata intre 1555 - 1561. Potrivit unei legende, Ivan cel Groaznic a fost multumit de infatisarea constructiei, dar se temea ca nu cumva Yakolev sa ridice o alta, chair mai frumoasa. Asa ca nu a ezitat sa ii scoata ochii constructorului. Din fericire pentru Yakolev, a fost doar o legenda, pentru ca mai tarziu acesta construia o alta catedrala la Vladimir.
Situata la marginea Pietei Rosii din Moscova, catedrala este un edificiu masiv, cu un dom in bulb de ceapa, iar privita de sus are forma unei stele in opt colturi. Dar unul dintre cele mai vechi si importante monumente ale Rusiei a fost la un pas de distrugere in perioada stalinista. Atunci biserica a fost inchisa, clopotele - vechi de secole - topite si se pregatea demolarea din temelii, pentru a largii piata. Cu greu a putut fi salvata catedrala, in mare masura datorita curajului nebunesc al arhitectului P. Baranovsky, care a amenintat ca se va sinucide pe treptele catedralei daca aceasta va fi macar atinsa. Paradoxal, chiar temutul Stalin avea sa fie impresionat. Iar Catedrala Sf Basil a ramas in acelasi loc.
Sagrada Familia - Barcelona, Spania
Creatia faimosului arhitect Antonio Gaudi, Sagrada Familia este o catedrala romano-catolica, a carei constructie nu a fost inca terminata. Si asta desi totul a inceput in 1882, iar Gaudi si-a dedicat proiectului urmatorii 40 de ani, lucrand exclusiv la Sagrada Familia pret de 15 ani, pana in 1926. Cand si cum se va termina catedrala, nu se stie, termenul limita fiind astazi anul 2026. Catedrala are 18 turnuri uriase, reprezentandu-i pe cei 12 apostoli, cei patru evanghelisti, Fecioara Maria si, cel mai inalt, pe Iisus Hristos. Acest al 18-lea turn va avea la final si o cruce uriasa. Inaltimea finala a catedralei va fi de 170 de metri, cu doar un metru mai putin decat un deal din apropiere. Motivul ? Gaudi credea ca nici una dintre creatiile sale nu trebuie sa fie mai "inalta" decat creatia divina. In final Sagrada Familia va avea trei fatade : cea dinspre Est, a Nativitatii, cea dinspre Sud, a Gloriei, si cea dinspre Vest, a Iubirii.
Notre Dame - Paris, Franta
Una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume, in buna masura si datorita faimei romanului scris de Victor Hugo, reprezentand un exemplu de arhitectura gotica franceza. Ridicarea catedralei a inceput in 1163, totul fiind insa gata abia in 1345. Un interval lung de timp, in care mai multi arhitecti si constructori au lucrat la catedrala, de unde si amestecul de influente si solutii. Jefuita si partial distrusa in 1548 si in 1793, catedrala Notre Dame a fost restaurata integral in repetate randuri.
Hagia Sophia - Istanbul, Turcia
Fosta bazilica patriarhala, devenita apoi moschee, astazi muzeu, Hagia Sophia este una dintre cele mai importante structuri construite vreodata in Europa. Ridicata intre 532 - 537 ca biserica, la porunca imparatului bizantin Justinian, avea sa devina unul dintre cele mai importante lacasuri de cult si pret de aproape un mileniu a ramas centrul puterii ortodoxe. Dupa caderea Costantinopolului in 1453, otomanii au transformat biserica in moschee, fiind indepartate clopotele, altarul, iconostasul, icoanele, peretii fiind acoperiti cu frumoase mozaicuri.
Pentru cinci secole fosta biserica a fost principala moschee a Imperiului Otoman, inspirand arhitectural majoritatea lacasurilor de cult construite in Turcia. Abia in 1935 Ataturk a luat o decizie controversata : a inchis moscheea si a transformat-o in muzeu. Nu putini au fost cei care l-au acuzat ca tradeaza istoria Turciei, dar Ataturk a ramas inflexibil. Astazi Hagia Sophia este vizitata in fiecare an de zeci de mii de oameni, de toate credintele.
Winchester Cathedral - Winchester, Anglia
Catedrala Winchester este una dintre cele mai mari catedrale din Europa si cea mai lunga structura gotica din Europa, fiind un obiectiv turistic foarte important si popular. Aici se gaseste si mormantul lui Jane Austin, dar catedrala a servit si ca décor pentru filmul Codul lui Da Vinci, turnat in 2005. Tot aici puteti vedea mormintele mai multor regi saxoni, precum William Cuceritorul
Catedrala Sf Sava - Belgrad, Serbia
Este cea mai mare biserica ortodoxa din lume, purtand hramul Sf Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe si o figura foarte importanta in istoria sarbilor. Construita pe platoul Vracar, unde se spune ca Sinan Pasa ar fi ar ars moastele Sf Sava in 1595. Lucrarile la construirea catedralei inalte de 82 de metri au inceput in vara lui 1935, dar al Doilea Razboi Mondial si ocupatia sovietica au facut ca santierul sa fie abandonat. Abia in 2004, dupa eforturi financiare deloc neglijabile, s-a reusit terminarea structurii, dar interioarele mai necesita multa munca.
Catedrala din Koln - Koln, Germania
Inclusa pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial, este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale Germaniei, una dintre cele mai mari catedrale din lume si o expresie arhitecturala desavarsita a arhitecturii germane. Intre 1880 - 1884 a fost si cea mai inalta constructie din lume, pana cand s-a terminat construirea Monumentului Washington si apoi a Turnului Eiffel. Lucrarile la aceasta catedrala au inceput in 1248, dar va dura mai bine de 600 de ani pentru ca totul sa fie gata si cladirea sa aiba aspectul de astazi. Dupa incheierea lucrarilor, in 1880, catedrala a devenit centrul de atractie al orasului si un loc sacru pentru credinciosi. In perioada celui de al Doilea Razboi Mondial catedrala a fost lovita de nu mai putin de 14 bombe, rezistand insa ca prin minune.
Basillica di Santa Maria del Fiore - Florenta, Italia
Proiectata pentru a fi cea mai mare catedrala din lume, Santa Maria del Fiore este astazi depasita ca dimensiuni de Catedrala Sf Petru de la Vatican, de Catedrala St Paul din Londra sau de cea din Milano. A fost proiectata de Arnolfo di Cambio in 1296, la dorinta florentinilor de a avea un lacas de rugaciune mai frumos decat cele din Pisa si Siena, cetati rivale, fiind ridicata pe ruinele unei biserici mai vechi, Santa Reparata. Cand a fost terminata era cea mai mare catedrala din Europa acelei epoci, putand adaposti 30.000 de credinciosi. Remarcabila pentru domul de 42 de metri si fatada, cu peretii acoperiti cu marmura de Carrara, Prato, Siena si Lavenza, un amestec inspirat de nuante si culori.
Catedrala din Sevilia - Sevilia, Spania
Cunoscuta in trecut sub numele de Catedrala de Santa Maria de la Sede, este in prezent cea mai mare catedrala romano-catolica din lume si cel mai mare lacas de cult medieval, construit in stil gotic. Ridicarea masivei structuri a inceput in 1402, pe locul unde in trecut se gasise Moschea Almohad, iar lucrarile au durat pana in secolul XVI. In interiorul catedralei puteti vedea un altar de dimensiuni impresionante, numeroasele decoratiuni din aur, obiectele de cult, sculpturile, picturile, dar si mormantul lui Christofor Columb.
Catedrala Nidaros - Trondheim, Norvegia
Cel mai frumos lacas de cult din Norvegia si probabil cea mai frumoasa catedrala din Peninsula Scandinava, este de secole un loc de pelerinaj pentru credinciosi si un simbol al crestinatatii in tarile nordice. Constructia a inceput in 1070, iar traditia spune ca a fost ridicata peste mormantul regelui Olav Haraldsson. Stilul este un amestec de gotic si romanic, structura de astazi fiind reconstruita in repetata randuri, mai ales datorita incendiilor.