sâmbătă, 22 februarie 2014

ARTA de a fi Gentleman..............


   " GENTLEMAN [GÉNTL-MEN] s. m.= om cu maniere alese si cu caracter frumos. (< engl. gentleman) GENTLEM//AN [pr.: géntlmen] ~ani m. Persoana care respecta cu strictete eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom. /Cuv. engl.
    In ziua de azi observam o atrofiere destul de alarmanta a inaltelor principii ale vietii,ale educatiei,ale vointei si bunelor maniere in randul barbatului contemporan.A avea bani sau a fi marlan nu inseamna a fi barbat adevarat, la fel cum a fi la moda, nu inseamna ca esti barbat adevarat daca lipseste caracterul.
    A fi gentleman este o arta,o arta pe care tot mai multi au uitat sa o mai studieze.Ignoranta, falsele idealuri materialiste ale societatii contemporane, conduc barbatul de azi catre instrainare si confuzie fata de virtuasa natura a gentleman-ului, emblema personalitatii alfa, care ar trebui sa il defineasca in esenta.Grandoarea, mandria, lenea, ignoranta, minciuna, lacomia, vointa slaba .etc. nu sunt calitati care sa defineasca un gentleman, acestea sunt defecte care ar trebui scoase imediat din conceptia si vocabularul fiecarui barbat.
    Sa reinsufletim in caracterul nostru si in societatea contemporana cateva din regulile si conduitele atat de importante pentru personalitatea unui gentleman :
(Aceste reguli de conduita au fost extrase si adaptate din cartea: “How to be a gentleman” scrisa de John Bridges)
    Un gentleman datorita caracterului echilibrat ii face pe ceilalti sa se simta confortabil. Sunt multe situatii cand aflati intr-un anumit mediu suntem deranjati de cei din jur, fie ca tipa sau vorbesc prea tare, fie ca asculta muzica prea tare, fie ne molesteaza prin comportamentul lor. Toate aceste intamplari nu trebuie sa existe.
  • Un gentleman se simte bine fara a-i deranja pe cei din jur.Chiar daca locuieste singur, gentlemanul se comporta exact ca si cum ar fi in societate. Nu bea si nu mananca direct de la sursa, nu mananca cu mana, ori nu stranuta fara as fi pus mana la gura.Daca se rataceste ori greseste cu ceva el recunoaste asta si cere ajutor.
  • Un gentleman nu se scobeste in nas, nu se scarpina (mai ales in zonele intime), nu ragaie, nu injura. Un GTM nu face aceste lucruri nici acasa pentru ca manierele neplacute devin repede un obicei. 
  • Un gentleman nu este obligat sa raspunda unor mesaje vocale sau scrise pe care nu le-a solicitat. El nu ezita niciodata sa isi filtreze apelurile.
  • Un barbat adevarat stie ca sala de gimnastica este un loc de intretinere a conditiei fizice, nu un loc de dat in spectacol sau de socializare.
  • Din motive de politete un gentleman nu va pierde vremea la bancomat sau la o casa de platit. Va incerca sa se miste cat mai repede pentru a nu-i face pe ceilalti sa astepte. Intr-o sala de spectacol daca trebuie sa ii deranjam pe ceilalti pentru a ajunge la locul nostru, trebuie sa le adresam celor deranjati cuvinte de scuze si sa ne deplasam cu fata la cei in cauza. Nu trebuie sa ii obligam sa ne priveasca spatele.
  • Un gentleman nu foloseste claxonul automobilului aiurea. Il foloseste doar ca o ultima varianta posibila pentru a evita un accident. Nu trebuie sa claxonam doar ca sa ii molestam pe ceilalti.
  • Un gentleman cand conduce semnalizeaza mereu la schimbarile de directie si respecta toate regulile de circulatie. Nu se baga in fata altora, nu foloseste scurtaturi ilegale, nu ia fata, nu forteaza traficul.
  • Daca este extrem de devreme sau de tarziu un adevarat domn nu va telefona. In principiu nu se suna mai devreme de ora 8 dimineata si nu mai tarziu de ora 22 seara. Exceptie facand persoanele carora le permiteti si care va permit. Dupa ora 22 dam sonorul televizorului mai incet, iar daca vrem sa ascultam muzica la ora 3 dimineata fie o facem la minimul de volum, fie, cel mai indicat, folosim castile.
  • Un gentleman nu trebuie sa se simta obligat sa vorbeasca laudativ despre persoane pe care nu le agreeaza. Dar cand vorbeste despre persoane pe care le place acesta nu trebuie sa exagereze cu laudele. Cand este descrisa cu acuratete, bunatatea isi gaseste singura aparatori
  • Daca este la masa si simte nevoia sa se ridice, un barbat adevarat spune doar “Scuzati-ma”. Indiferent de motivul plecarii de la masa el nu trebuie sa dea explicatii
  • Un gentleman nu isi aranjeaza tinuta in public. Un cavaler trebuie sa imparta mereu umbrela cu alta persoana. Este lesne de inteles ca un barbat adevarat trebuie sa aiba mereu o umbrela la el
  • Un gentleman are mereu pantofii curati. Iar acesta nu va purta niciodata lucruri inutile in buzunar pentru ca ar strica linia oricaror pantaloni, oricat de scumpi ar fi.
  • Un domn trebuie sa isi taie firele inestetice de par din nas, urechi sau chiar sprancenele cand este cazul. Manechiura trebuie si ea facuta periodic, iar dusurile dese trebuie sa fie un obicei firesc.
  • Orice gentleman considera parfumul un accesoriu. Parfumul acestuia nu trebuie sa starneasca comentarii, nici pozitive, nici negative, acesta ramanand o surpriza pentru persoanele cu care intra in contact fizic apropiat. O picatura de-o parte si de-a alta a gatului este suficienta. Daca este mai mult de atat se naste intrebarea ce alte mirosuri ascunde acel parfum. Un barbat adevarat intelege ca din vestimentatia sa nu trebuie sa lipseasca costumul, camasi, sau pantofii negri
  • Un gentleman nu bea niciodata un cocktail cu paiul. Acesta fiind un obicei al doamnelor.
  • La masa, fiecare gentleman o ajuta pe femeia din dreapta sa cand se aseaza sau se ridica. Un gentleman stie ca la masa servetul se pune intotdeauna pe genunchi si nu alta parte.
  • Pentru barbatii adevarati trebuie in mod obligatoriu ca in vorbirea uzuala sa fie des intalnite formularile: “te rog” si “multumesc”. Sunt cuvinte magice care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul acestora.
  • Un gentleman nu se vaicareste, nu dramatizează, se fereste de laudarosenie, nu lanseaza amenintari fara rost, stie mereu sa se foloseasca de dictionar. Un gentleman nu spune glume care ar putea sa ii stanjeneasca pe ceilalti.
  • Un gentleman stie sa prezinte scuze in mod firesc. Nu trebuie sa poarte pica nimanui.
  • Un gentleman nu ajunge primul si nu pleaca ultimul de la un eveniment. Si nu intarzie niciodata mai mult de 15 minute de la o intalnire fara sa anunte si sa prezinte scuze.
      Viata unui adevarat barbat este inconjurata de politete, bun simt, bunatate si intelegere. Un astfel de om nu tine sa devina centrul atentiei si incearca pe cat posibil sa faca viata mai usoara atat lui, cat si a prietenilor si cunostintelor, a tuturor cu care intra in contact in general."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu