sâmbătă, 22 februarie 2014

Politetea sau cheia de aur care deschide toate portile...................


   Etimologic vorbind, cuvantul POLITETE descrie felul de a se purta, de a vorbi in societate, potrivit cerintelor buneicuviinte; amabilitate. [Var. politeta s.f. / < it. politezza, cf. fr.politesse]. 
   Domnilor , considerati ca mai este actual in societatea moderna cuvantul „politete” ?
Considerati ca acest subiect ancestral mai poate fii discutat si mai are valabilitate in societatea contemporana? Sau este „depasit” ?
   Am constatat cu mare tristete ca, in ciuda evolutiei tehnologiei si a stiintei, unii barbati nu sunt intotdeauna politicosi, asa cum ar trebui sa fie.In comportamentul lor este mai multa ’’aparenta’’ de politete decat politete   Am costatat ca multi tineri nici macar nu au o idee exacta despre politete .Multi cred in mod gresit ca ea consta in a fii in ton cu moda , cautand-o in gesturi exterioare.
  Lipsa de politete in comportamentul uman ,nu este cauzata de faptul ca nu ar fi suficiente carti in acest domeniu, ci din faptul ca aceasta nu izvoreste din sufletul omului.
 Cu cat un domn va poseda sentimente mai nobile si mai frumoase, cu atat se va apropia mai mult de adevaratul sens al cuvantului politete ...........„Politetea este moneda care circula in lumea intreaga ” ,afirma Domnul Cervantes !
  Voi afirma si eu (chiar daca nu sunt Cervantes) ca politetea nu este o singura virtute sau calitate .Politetea este un ansamblu fericit de calitati naturale si dobandite, care il fac pe cel ce le poseda, placut, manierat si plin de demnitate.Politetea este expresia unui gentleman in societate si reflexia exterioara a unei munci interioare sustinute de rafinament spiritual.Inseamna cunoasterea acelor legi pline de sens si universal acceptate ce influenteaza convietuirea sociala.
  Domnilor , de azi trebuie sa va luati angajamentul ferm, fata de voi insiva in primul rand si apoi fata de societate si cei apropiati, ca veti lucra fara oprire pentru a desavarsii in interior aceast ansamblu de calitatii extravagante.Este o munca grea, dar dezvoltand simtul autoobservatiei, si cu mult efort, veti ajunge cu siguranta sa emanati in societate acest parfum elegant al politetii.


Cu respect BuBu!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu